Idkas kennel och dess hundhistoria

Om oss

Vi (Gudrun Kågström-Lindberg och Thomas) bor utanför Vännäs, ca 2,5 mil från Umeå i Västerbotten. I ett underbart hus vid den vackra Vindelälven njuter vi över utsikten mot älven varje dag. Vi har en mindre uppfödning av arbetande Golden Retriever. Vår tanke är att en Golden Retriever alltid ska ha goda jaktliga egenskaper, även om de inte alltid används som aktiva jakthundar.

Hundlivet började 1973. Som tonåring fick jag (Gudrun) min första Golden Retriever, Ticco. Hans liv blev tyvärr inte så långvarigt, men hundintresset var väckt och ett par år senare kom Golden nummer två in i huset. Polarmarkens Tapper (”Tinto”) tog oss med storm och behovet av att gå hundkurser blev uppenbart. Att som tonåring fostra och dressera en helvild unghane är inte det lättaste, men slutresultatet blev en och annan lydnadsmedalj, deltagande i såväl distriktsmästerskap som Ungdoms-SM (såväl lydnad som draghund), instruktörsutbildning och medverkande i start av SBK-U Piteå, så småningom Piteå Hundungdom.

Alltsedan dess har jag varit aktiv inom olika hundorganisationer, Sveriges Hundungdom, Brukshundklubben, Spaniel- och Retrieverklubben, Golden retrieverklubben med flera.

Som instruktör, och senare Lärare i Hundtjänst, har jag haft ett stort antal valpkurser, lydnadskurser, spår- och sökkurser, apporteringskurser mm. De senaste åren har dock familjelivet fått överväga och kursandet har framförallt riktat sig till våra valpköpare.

Golden Retrievern ”Tinto” avlöstes av en Groenendael och en Schäfertik. Under ett antal tävlingsintensiva år hann vi med ett par Lydnadschampionat, sök- och spårcertifikat, räddningshundcertifikat och en och annan draghundstävling. Goldensuget tog dock överhanden och 1988 kom Solstrimmans L-ida (”Ida”) till oss. Ida var en fantastisk liten dam som snabbt fick sitt Lydnadschampionat och Räddningscertifikat. Tyvärr lyckades vi inte få sista sökcertifikat för att bli Bruksprovschampion.

En av våra söner kallade IDA för Idka….därav kennelnamnet!!

Ida blev starten på den uppfödning av Golden Retriever som vi haft i liten, familjär skala alltsedan dess.

Om uppfödningen

Det finns många olika tankar och tyck och tänk inom hundvärlden…vår tanke är friska, sunda och mentalt stabila hundar. Vi vill att de hundar vi föder upp ska se ut som en Golden Retriever utan att ge avkall på mentalitet och jaktliga anlag.

Vi vill därför av våra valpköpare att de medverkar till att höft- och armbågsröntga, ögonspegla, funktionsbeskriva och mentaltesta hundarna när de har åldern inne. I gengäld ställer vi upp och hjälper till med träning i den utsträckning som behövs.

Våra hundar är arbetande hundar som har ett stort behov av aktivitet och att få arbeta för att må bra. Vi säljer därför inte våra valpar till de som enbart vill ha en familjehund, utan ser helst att hundarna får arbeta jaktligt, med bruks, med lydnad eller annan hundsport.

Vi förbehåller oss möjligheten att välja de valpköpare som vi tror bäst passar våra valpar. Det gör vi för att rätt valp ska få komma till rätt köpare. Det finns möjlighet att anmäla intresse för kommande kull, men vi sätter inte upp någon på vår intresselista förrän vi haft en personlig kontakt via telefon eller besök.

Vi har ingen stor uppfödning, hundarna bor med oss och valparna föds upp ”i köket”.