Idkas kennel och dess hundhistoria

Om oss

Jag heter Gudrun Kågström-Lindberg och bor i V.Spöland utan för Vännäs, ca 2,5 mil från Umeå i Västerbotten. I ett underbart hus vid den vackra Vindelälven bor jag tillsammans med min man Thomas, våra fyra barn och hundarna.

 

Hundlivet började 1973. Som tonåring fick jag då min första Golden Retriever, Ticco. Hans liv blev tyvärr inte så långvarigt, men hundintresset var väckt och ett par år senare kom Golden nummer två in i huset. Polarmarkens Tapper (”Tinto”) tog oss med storm och behovet av att gå hundkurser blev uppenbart. Att som tonåring fostra och dressera en helvild unghane är inte det lättaste, men slutresultatet blev en och annan lydnadsmedalj, deltagande i såväl distriktsmästerskap som Ungdoms-SM (såväl lydnad som draghund), instruktörsutbildning och medverkande i start av SBK-U Piteå, så småningom Piteå Hundungdom.

 

Alltsedan dess har jag varit aktiv inom olika hundorganisationer, Sveriges Hundungdom, Brukshundklubben, Spaniel och Retrieverklubben, Golden retrieverklubben med flera.

Som instruktör, och senare Lärare i Hundtjänst, har jag haft ett stort antal valpkurser, lydnadskurser, spår- och sökkurser, apporteringskurser mm. De senaste åren har dock familjelivet fått överväga och kursandet har framförallt riktat sig till våra valpköpare.

 

Golden Retrievern ”Tinto” avlöstes av en Groenendael och en Schäfertik. Under ett antal tävlingsintensiva år hann vi med ett par Lydnadschampionat, sök- och spårcertifikat, räddningshundcertifikat och en och annan draghundstävling. Goldensuget tog dock överhanden och 1988 kom Solstrimmans L-ida (”Ida”) till oss. Ida var en fantastisk lite dam som snabbt fick sitt Lydnadschampionat och Räddningscertifikat. Tyvärr lyckades vi inte få sista sökcertifikat för att bli Bruksprovschampion.

 

En av våra söner kallade IDA för Idka….därav kennelnamnet!!

 

Ida blev starten på den uppfödning av Golden Retriever som vi haft i liten, familjär skala alltsedan dess.

 

Om uppfödningen

Det finns många olika ideer och tyck och tänk inom hundvärlden…Vår tanke är friska, sunda och mentalt stabila GoldenRetriever. Vi vill att de hundar vi föder upp ska se ut som rastypisk Golden Retriever utan att ge avkall på mentalitet och jaktliga anlag.

 

Vi kräver därför av våra valpköpare att de medverkar till att höft- och armbågsröntga, ögonspegla, funktionsbeskriva och mentaltesta hundarna när de har åldern inne. I gengäld ställer vi upp och hjälper till med hjälp i den utsträckning som behövs.

 

Vi har ingen stor uppfödning, hundarna bor med oss och valparna föds upp ”i köket”.