Att ta hand om en valp

 

Mat

I början får valpen 4 mål mat om dagen. Hur mycket hunden behöver beror på dess aktivitet. När du hämtar din valp får du ett riktvärde på ungefär hur mycket valpen äter per dag..
Som huvudfoder används det valpfoder som valpen utfordrats med sedan avvänjningen.. Använd detta foder de första månaderna. Småningom väljer du själv hundens foder. Ett fabriksfoder kan användas tillsammans med vanlig mat, rester etc. men foder mängden bör då anpassas därefter.

Frukosten kan bestå av 1-2 dl uppblött helfoder, ev med lite filmjölk.

Lunchen består av ungefär samma mängd foder och Middagsmåletungefär likadant.
Kvällsmålet, som är det första du plockar bort, kan vara lite filmjölk och en brödbit eller lite majsvälling och lite havregryn.

Hunden mår bäst om den i varje mål får minst hälften i form av det foder  den vant sig vid. Annars kan magen krångla och olika slags infektioner uppstå, inte bara i magen.
Hunden smälter maten i en stark kemisk process tillsammans med en specifik bakterieflora. Om helt ovan mat ges kan bakteriefloran skadas. I stället kommer sjukdomsbakterier. Därför skall hunden få minst hälften av den invanda maten i varje mål.

Vanlig mjölk brukar inte vara nyttig för en hund, däremot filmjölk.
Importerade nötter och mandel och stenfruktskärnor kan vara riskfyllt  att ge hundar (risk för aflatoxin- och blåsyreförgiftning).
En valp skall hållas slank men inte utmärglad. Det är helt normalt att valpen inte alltid är hungrig. Driv aldrig upp aptiten genom att muta hunden med leverpastej etc. Gläds i stället om Du har en hund som inte bara tänker på mat.

Låt inte valpen tigga vid bordet. Detta går möjligen med en vuxen hund men valpen lär för livet med detsamma.

Matskålar

Använd mat- och vattenskålar av glas, porslin eller rostfritt stål, de har
minsta  infektionsrisk. Låt inte maten stå framme hela dagen, tag bort
skålen efter maten. Vissa hundar lär sig att leka med tomma mat- och
vattenskålar. I så fall kan du använda särskilt tunga stengodskärl för vattnet.

Vitaminer

Varning för vitaminpreparat och kraftkorn av alla slag. Det som finns i marknadsförda hundfoder räcker mer än väl. I vissa fall är B-kombin bra för
hunden, vid infektion, aptitlöshet och alltid i samband med antibiotika. D-vitamin är skadligast för hunden, överdosering ger skelettskador.

Vatten

Tillgång till friskt vatten är nödvändigt. För en liten valp kan man ta bort vattenskålen nattetid.
En frisk hund dricker obetydligt om inte yttre omständigheter kräver vatten, t ex hetta eller hårt arbete. Om hunden dricker mycket, kontakta kunnig person om detta.

Liggplats

En vanlig låda med c:a 15 cm hög kant, placerad på rätt ställe. (Centralt,
skyddat, med bra utsikt, dragfri, gärna ”under tak”.
Eventuellt är en öppen hundbur den bästa sov-platsen för Din hund. Det vänjer
hunden vid resor. Om Du inte vill ha hunden i din säng så lär den aldrig!
Den glömmer aldrig hur det var!

Leksaker

Små hårda föremål, stenkulor, legobitar etc kan lätt sättas i halsen och måste
förbjudas i hemmet. Om hunden sätter i halsen: Ta verkligen i och försök på alla
sätt frigöra luftvägarna. Du har någon minut på Dig, efteråt ångrar Du allt Du inte gjorde.
Snören är farliga, syntetisk sytråd är värst!
En sko, en tennisboll, en papprulle är bra leksaker. Ett tuggben av buffelhud är bra,  helst utan knotor i ändarna. Ta bort tuggbenet när bitar kan börja lossna.

Tandbyte

Vid 5 månader börjar tandömsningen. Då behöver hunden tugga på hårda föremål. Märgben, avsågade ringar av ben är bra massage för tänderna. Efter tandömsningen skall bettet vara korrekt, övertänderna fram skall gripa tätt framför undertänderna. Hörntänderna skall gå fria utanför käkarna. Bevaka tandömsningen så att inga mjölktänder blir kvar i bettet och så att hörntänderna kommer rätt.

Vaccination

Vid 3-3,5 månader skall hunden vaccineras mot valpsjuka och komplettera vaccinationen mot parvovirus. Därefter upprepas valpsjukevaccinationen vartannat år så länge hunden går på utställ-ningar och dylikt. (Före 3 mån är immuniteten från modern så stark att vaccinationsresultatet försämras).

Kloklippning

Hundens klor växer hela livet och därför måste yttersta spetsen klippas med
en särskild klosax. Klipper man för långt in börjar klon att blöda och det är
smärtsamt för hunden. Olika hundar har olika klotillväxt, men det är bättre
att klippa lite och ofta, c:a varannan vecka. Om man slarvar med klippningen
tillväxer klons blodfyllda centrum (pulpan) och då kan inte klon klippas kort mera.

Rumsrenhet

Valpen har vuxit upp med vanan att gå och kissa på en tidning eller i en spånlåda. Lägg en tidning nära dörren och anvisa denna plats för valpen. Så snart den ätit, sovit eller lekt skall Du ta ut den utomhus.
Låt den känna glädje då den fullgjort rätt uppgift utomhus. Gå hellre ut i morgonrock de första dagarna än att låta valpen lära sig att kissa inne.
Först när valpen är stolt över att kissa ute kan man fya den om den kissar inne. Vissa valpar ”kissar på sig” när de blir glada. Det är en kvarvarande spädbarnsreaktion som går över så småningom. Den skall inte fyas för detta.

Pälsvård

Golden Retrievern har en förhållandevis lättskött päls. Pälsen ska givetvis borstas regelbundet och det är viktigt att lära valpen att acceptera pälsvården. När pälsen ”vuxit till sig” finns ofta ett behov av klippning av tassar, hals och öron. Ska du på utställning med din Golden bör du ta hjälp att klippa hunden i god tid före utställningen.

Valpkurs

Om du inte har haft hund tidigare….anmäl dig till en valpkurs!!!

Om du haft hund tidigare…anmäl dig ändå till en valpkurs!!!

På valpkurserna, som anordnas av de flesta hundklubbar, får du många goda tips om hunduppfostran och träning…och din valp ges dessutom möjlighet att träffa andra hundar under ordnade former. Även om du haft hund tidigare brukar en valpkurs vara uppskattad.

Godis
Belöning kan ges med berömmande ord tillsammans med hundgodis. Hundgodis kan vara torrfoder, Frolic, eller varför inte fint skurna ostbitar!! Småningom blir berömmet likvärdigt med godis för valpen.